July 6, 2021

စပါးအထွက်တိုးစေဖို့ ပိုတက်စီယမ်ဓာတ် ဖြည့်စွက်ရန်နည်းလမ်းများ

အောင်ဆန်း(စိုက်ပျိုးရေး)

“ပိုတက်စီယမ်ဓာတ်ချို့တဲ့ပါက စပါးရွက်အစိမ်းရောင်မှ အစိမ်းရင့်ရောင်သို့ ဖြစ်ပေါ်စေပါသည်။ စပါးရွက်ဟောင်းများပေါ်တွင် ဝါညိုရောင်အစင်း သို့မဟုတ် အညိုရင့်ရောင် အနာကွက်များ ရွက်ိပ်ဖျားမှ အရွက်နှုတ်ခမ်းတစ်လျှောက် ဆက်လက်ဖြစ်ပေါ်စေပါသည်”

စပါးပင် ရှင်သ်ကီးွားရ်နှင့် အွက်တိုးရ်အတွက် အာဟာရဓာတ် ၁၆ မျိုးကို စုပ်ယူမှီဝဲရသည်။ အပင်ကလိုအပ်သည့် အာဟာရဓာတ် ၁၆ မျိုးမှာ နိုက်ရိုျင်ဓာတ်၊ ပိုတက်စီယမ်ဓာတ်၊ ကာဗွ်ဒိုင်အောက်ိုဒ်ဓာတ်၊ ဟိုက်ဒရိုျင်၊ အောက်စီျင်၊ မဂ္ဂနီစီယမ်၊ ကယ်လ်စီယမ်၊ ာလ်ဖာ၊ သံ၊ မဂ္ဂီးစ်၊ ကြေီ၊ သွပ်၊ ဘိုရွ်၊ မော်လ်ဘိဒီနန်၊ ကလိုရင်းဓာတ်တို့ဖြစ်သည်။ ဤအာဟာရဓာတ် ၁၆ မျိုးတွင် နိုက်ရိုျင်၊ ပိုတက်စီယမ်၊ ဖော့စ်ပရပ်ဓာတ်တို့ကို မြေဩဇာအဖြစ် ည့်သွင်းပေခြင်းဖြင့် အပင်က စုပ်ယူရရှိသည်။ ပျမ်းမျှအားဖြင့် စပါးတစ်တင်းွက်ရှိရ် စပါးပင်က နိုက်ရိုျင်ဓာတ် သုံးပေါင်၊ ဖော့စ်ဖိတ် နှစ်ပေါင်၊ ပိုတက်စီယမ်ဓာတ် တစ်ပေါင် လိုအပ်သည်။ အိုပါ လိုအပ်သည့်ဓာတ်များ၏ ၂၅ ရာခိုင်နှု်းခ့်ကို မြေတွင်ရှိပြီးဓာတ်များမှ စုပ်ယူပြီး ကျ် ၇၅ ရာခိုင်နှု်းခ့်ကို ဓာတ်မြေဩဇာအဖြစ် ဖြည့်ည်းပေးရသည်။ အိုပါဓာတ်များ မြေတွင် နည်းနေပါက လူတို့က ပို၍ သုံးစွဲပေးရခြင်း ဖြစ်ပါသည်။

ကာဗွ်ဒိုင်အောက်ဆိုဒ်၊ အောက်စီဂျင်၊ ဟိုက်ဒရိုဂျင်ဓာတ်တို့ကိုူ လေထဲှ စုပ်ယူရရှိသည်။ အခြားသော အည်းို အာဟာရဓာတ်များကို ဖြည့်စွက်မြေဩဇာအဖြစ် ထည့်ပေးခြင်း၊ အျို့မြေဆီွှာအတွင်းရှိပီးဖြစ်သော ဓာတ်များကို စုပ်ယူခြင်းဖြင့် ရရှိသည်။

ဤသို့ စပါးပင်အထွက်တိုးရေးအတွက် လိုအပ်သောဓာတ်ျားစွာအက် ပိုတက်စီယ်ဓာတ်သည် မည်မျှအရေးပါနေသည်ကို စူးစ်းလေ့ာကည့်ိပါသည်။ ပိုတက်စီယ်ဓာတ်သည် စပါးပင်ကီးထွားရေးအတွက် လိုအပ်သောစွ်းအင်ဖြင့် ကာဗိုဟိုက်ဒရိတ်ကို ဖြိုွဲ၍ အပင်တစ်ပင်ုံးဆီသို့ အာဟာရအဖြစ် ပို့ဆောင်ပေးသည်။ ပိုတက်စီယ်ဓာတ်သည် အပင်၏ ပရိုတိ်းဓာတ်ဖွဲ့စည်းတည်ဆောက်ှုကို အားပေးသည်။ အပင်အတွင်း အဖိုအအိုင်းယွ်းျား၏ ညီျှစေမှုကို အထောက်အကူပြုပေးသည်။ သံဓာတ်ကဲ့သို့ Heavy Metals များကို အပင်အတွင်း တစ်ေရာှ တစ်ေရာသို့ ပို့ဆောင် ရွှေ့ပြောင်းပေးသည်။ အပင်အတွင်းရှိ အင်ဇိုင်းျိုး ၆၀ ၏ လုပ်င်းတာဝျားကို ကူညီဆောင်ရက်ပေးသည်။ အရက်ျားအတွင်းရှိ လေရှူပေါက်ျား၏ ဖွင့်ခြင်း၊ ပိတ်ခြင်း ုပ်င်းျားကို ကူညီအားပေးသည်။ အင်းရောင်ဖြင့် အစာျက်ုပ်ခြင်းကို ပိုိုအားကောင်းစေပါသည်။

ပိုတက်စီယ်ဓာတ်သည် စပါးပင်၏ ဆဲျားအတွင်းရှိေပီး ပင်စည်တောင့်တင်းိုင်ှု၊ ကြေှုကို ဖြစ်ပေါ်စေသည်။ သို့အတွက် စပါးပင်ပျော့၍ ယိုင်ဲခြင်းှ ကာကွယ်ပေးပါသည်။ ပိုးွှားျားကျရောက်ှုကို တားဆီးပေးထားပါသည်။ စပါးရက်ညိုပျောက်ရောဂါ၊ စပါးရက်ခြောက်ရောဂါ၊ ရက်ဖုံးခြောက်ရောဂါ၊ ဂုတ်ကျိုးရောဂါ၊ ပင်စည်ပုပ်ရောဂါျား မဖြစ်အောင် ကာကွယ်ပေးထားပါသည်။ ပိုတက်စီယ်ဓာတ်၏ အထူးပြု အကျိုးကျေးဇူးှာ မြေဆီွှာအတွင်းရှိ အာဟာရျားကို အမြစ်ကစုပ်ယူပီးသောအခါ ပိုတက်စီယ်ဓာတ်က အဆိုပါ အာဟာရဓာတ်ျားကို ကျောကု်းပေါ်ပိုး၍ သယ်ပေးသည့်အား အပင်၏ အပေါ်က် အစိတ်အပိုင်း အားုံးဆီသို့ ပို့ပေးပါသည်။ တစ်ဖ် အရွက်မှ ရောင်ခြည်ဖြင့် ချက်လုပ်ပြီးသော အစာများကိုလည်း ကု်းပိုးသယ်ယူ၍ အပင်အစိတ်အပိုင်းအားုံးဆီသို့ ပို့ပေးပါသည်။ ဤုပ်င်းစဉ်ှာ စပါးပင်သာကီးထွား ဖွံ့ဖြိုးပီး အထွက်ျားစေ်အတွက် အ်အရေးပါသော လုပ်ငန်းစဉ်ဖြစ်ပါသည်။

ပိုတက်စီယ်ဓာတ်သည် စပါးနှံက်လောင်းအတွင်း စပါးစေျားဖြစ်ပေါ်စေမှု၊ စပါးစေအောင်မြင်ှု၊ စပါးစေ့၏အရောင် ဝင်းဝါတောက်ပြောင်စေမှုကိုည်း စွ်းဆောင်ပေးနိုင်ပါသည်။

တောင်သူယ်သားကီးများသည် နိုက်ထရိုဂျင်နှင့် ဖော့စ်ဖရပ်ဓာတ်သာ အရေးပါသည်ဟု ယူဆကီး ပိုတက်စီယ်ဓာတ်ကို အသုံးပြှုအလေ့အထ ရှိကသည်ကိုလည်း တွေ့ရသည်။ မြေဆီွှာအတွင်း အစိုဓာတ်နှင့် အခြားအာဟာရဓာတ်များ မည်မျှပေါကြွယ်ဝစွာ ရှိစေကာူ အမြစ်ကစုပ်ယူသော အဆိုပါအာဟာရျားကို သယ်ပို့ပေည့် ကု်ကားျားနှင့်တူသော ပိုတက်စီယ်ဓာတ် မရှိပါက အပင်က အာဟာရများကို မရရှိတော့ဲ အပင်ကျုံှီည်ဖြစ်သည်။ ကု်ပစ္စည်းပို့သည့် ကားဂိတ်တွင် သယ်ယူမည့် ကုန်ကားျားရှိ၍ ကု်ပစ္စည်းျား ကားဂိတ်တွင် စုပုံေသည့် အားပင်ဖြစ်နေမည် ဖြစ်ပါသည်။

မြေဆီွှာအတွင်း ပိုတက်စီယျို့တဲ့ျှင် စပါးပင်သည် မည်သို့သောဒုက္ခများ ခံစားနေရမည်နည်း။ လေ့လာကြည့်စေချင်ပါသည်။ ပိုတက်စီယ်ဓာတ်ျို့တဲ့ပါက စပါးရက်အစိ်းရောင်ှ အစိမ်းရင့်ရောင်သို့ ဖြစ်ပေါ်စေပါသည်။ စပါးရွက်ဟောင်းများပေါ်တွင် ဝါညိုရောင်အစင်း သို့မဟုတ် အညိုရင့်ရောင်အာကွက်ျား ရက်ထိပ်ဖျားှ အရက်နှုတ်ခမ်းတစ်လျှောက် ဆက်က်ဖြစ်ပေါ်စေပါသည်။ အစိ်းနှင့် အဝါရောင်အစင်းျား အရွက်ကြောများဖြင့် အပြိုင်ဖြစ်ပြီး အရွက်ဖျားများ သိမ်သွားစေပါသည်။ စပါးပင်ပုခြင်း၊ အပင်ညှိုးခြင်း၊ ရင့်ှည့်ှုစော၍ အဖျင်းျားစေခြင်း၊ အမြစ်ျားကျ်းဲ ဖွံ့ဖြိုးှုည်းသဖြင့် အစာအာဟာရစုပ်ယူှု ညံ့စေပါသည်။ အရက်သေးငယ်ခြင်း၊ ပင်စည်သေးငယ်၍ ပျော့ခြင်း၊ ပင်ပွားည်းစေခြင်း၊ အပင်ယိုင်လဲစေခြင်းများ ခံစားရပါသည်။ အပူျိပြင်းခြင်း၊ စိုထိုင်းဆ့်ခြင်း၊ ဒဏ်မခံနိုင်သဖြင့် စပါးရက်ညှိုးခြင်း၊ အရက်အိုင်းရင့်ရော် လွယ်ခြင်းများ ဖြစ်ပေါ်စေသည်။

ပိုတက်စီယျို့တဲ့ပါက အဖိုမြုံစေခြင်း၊ စပါးပ်းိုင်သန္ဓမအောင် အဆန်တည်ခြင်း၊ ကာဗိုဟိုက်ဒရိတ် ရွေ့ျားသယ်ပို့ှု ရပ်တ့်စေခြင်းကြောင့် ဝတ်ှု်ကူးသန္ဓအောင်၊ အဆန်တည်ှုကို ညံ့စေသည်။ စပါးစေ့၏ အလေးျိ် လျော့ကျသွားစေသည်။ သံဆိပ်သင့်ခြင်း၊ ဓာတ်တိုးှု(Oxidation) မကောင်းသဖြင့် အဆိပ်သင့်ှုံနိုင် ရည်စွ်းအား ကျဆင်းစေသည်။ အဆုံးတွင် ပိုတက်စီယ်ဓာတ် ျို့တဲ့ခြင်း၏ နောက်ဆက်တွဲဒုက္ခမှာ စပါးထွက်ကျဆင်းသွားခြင်း ဖြစ်ပါသည်။

ဓာတ်ပုံ - theaseanpost.com

မြနာနိုင်ငံ၌ မြေတော်တော်များများတွင် ပိုတက်စီယမ်ချို့တဲ့လေ့ရှိသည်ကို သုတေနသစာတ်းများက ထောက်ပြလျက်ရှိသည်။ ပိုတက်စီယ်ဓာတ်ျို့တဲ့ှုကြောင့် ဖြစ်ရသည်။ ဆ်းစစ်ကည့်ရိုပါသည်။ ပိုတက်စီယ်ဓာတ် ျို့တဲ့ရခြင်းှာ တောင်သူယ်သားကီးျားသည် ပိုတက်စီယ်ဓာတ်မြေဩဇာအသုံးပြုမှု နည်းပါးခြင်းအျက်က ထိပ်ဆုံးကဖြစ်သည်။ တစ်ဖ် ထည့်သွင်းသော ပိုတက်စီယ်ဓာတ်မြေဩဇာတွင် ပိုတက်စီယ်ဓာတ်ျားပါဝင်ှု (အာဟာရတ်ဖိုး) အပြည့်အဝပါဝင်ခြင်းည်း တရားဖြစ်ေသည်။ တောင်သူယ်သားကီးများသည် စပါးခင်းမှ ကောက်ရိုး၊ ရိုးပြတ်များ လုံးဝဖယ်ရှားပစ်ခြင်း၊ ီးရှို့ပစ်ခြင်းျားကည်း ပိုတက်စီယပျောက်ဆုံးှုကို အားပေးသလိုဖြစ်နေသည်။ မြေဆီလွှာအတွင်း ဟိုက်ဒရိုဂျင်ဆာ်ဖိုဒ်၊ အော်ဂင်းစ်အက်စစ်၊ ဖရဲပ်စ်ဓာတ်၊ ဆိုဒီယ်၊ မဂ္ဂီစီယ်၊ ကယ််စီယ်ဓာတ်တို့ လွန်ကဲစွာ ပါဝင်ှုကြောင့် ပိုတက်စီယ်ဓာတ် ထိ်းျုပ်ထားံရပီး ပိုတက်စီယ်ဓာတ်ကို အပင်က စားသုံး၍ ရရှိဲ ချို့တဲ့ှုဖြစ်စဉ် ဖြစ်ပေါ်ာရခြင်းဖြစ်သည်။ မိုးျားသေဒေျားတွင် မိုးရေတွင်ပါဝင်သော ဟိုက်ဒရိုဂျင်ဓာတ်နှင့် ပိုတက်စီယ်ဓာတ်တို့ ပေါင်းစပ်ပီး ဟိုက်ဒရော့ဆိုဒ်ျား ဖြစ်သွားသဖြင့် ပိုတက်စီယျို့တဲ့သည့်ဖြစ်စဉ်လည်း ဖြစ်ပေါ်ပါသည်။

သဲဆန်သောမြေ၊ စေးလွန်းသေမြေများတွင် ဓာတ်ဖှယ်ှုစွ်းအား ကျဆင်းေသဖြင့် ပိုတက်စီယ်အိုင်းယွ်းသည် မြေထဲစိ့်ဝင်ပျောက်ဆုံး၍ ချို့တဲ့ှုဖြစ်စဉ်ည်း ဖြစ်ပေါ်ပါသည်။ ကု်းမြင့်၊ အျဉ်ပေါက်မြေ၊ မြေအိုမြေပျက်နှင့် ရာသီဥတုပြင်းထသော ဒေသျားတွင် ပိုတက်စီယ် ပိုမိုချို့တဲ့လေ့ ရှိပါသည်။

ပိုတက်စီယျို့တဲ့သော စပါးစိုက်ယ်မြေများကို ပြန်ည်ကုစားရာတွင် ပိုတက်စီယျို့တဲ့ှု ဖြစ်စေသော အကြောင်းရင်းများကို ပိုတက်စီယ်ဓာတ်ပါသေမြေဩဇာ၊ ပစ္စည်းနှင့် အခြားည်းလမ်းျား အသုံးပြု ထည့်သွင်းခြင်းသည်သာ အွယ်ကူဆုံးနှင့် အထိရောက်ဆုံးည်းလမ်းဖြစ်ပါသည်။ ပထမနည်းလမ်းှာ ပိုတက်စီယ်ဓာတ်ပါသော မြေဩဇာကို ထည့်သွင်းခြင်းဖြစ်ပါသည်။ ပိုတက်ရှ်မြေဩဇာကို ရေဆင်းစိုက်ပျိုးရေး သုတေဦးစီးဌာက ၁၉၉၆ ခုနှစ်မှ ၁၉၉၈ ခုနှစ်ထိ ကျောက်ဆည်ခြံ၊ လက်ပံတ်းခြံ၊ မြောင်းမြ (စကားျားခြံ)၊ လွိုင်ကော်ခြံတို့၌ မြေပြင်ျိ်တွင် တစ်က်တည်း တစ်ပါတည်း ထည့်ခြင်းထက် စိုက်ပျိုးျိ်၊ ပင်ပွားျိ်၊ မှို့ကပ်ျိ်တို့တွင် သုံးကွဲထည့်ပေးခြင်း သုတေနပြုရဒ်အရ တစ်ဧက စပါးအထွက်နှု်း ၅ ရာိုင်နှု်းှ ၁၄ ရာိုင်နှု်းထိ တိုးတက်ခဲ့ပြီး စပါးအောင်စေ့များပြီး စပါးစေ့အရောင်ည်း တောက်ပကြောင်း ဆိုထားပါသည်။ တစ်ဖ် ပိုတက်ရှ်မြေဩဇာကို စပါးှို့ကပ်ျိ်နှင့် ဖုံးတုံးုံးတုံးျိျားတွင် တစ်ဧက ပိုတက်ရှ်မြေဩဇာ သုံးကီိုဂရဖြင့် ရေဖျော်ဖျ်းသုတေနပြုခြင်းဖြင့် မိုးရာသီ စပါးက်တီးရီးယားရက်ခြောက်ရောဂါကို ၃၂ ရာခိုင်နှုန်းထိ လျှော့ချနိုင်ကြောင်း တွေ့ရှိရပါသည်။

ပိုတက်စီယျို့တဲ့သည့် လယ်မြေကို ပြန်ည်ကုစားရည့် နောက်ည်းလမ်းတစ်ှာ နှ်းရိုးကို ထည့်သွင်းပေးခြင်း ဖြစ်ပါသည်။ နှ်းရိုးကို မီးရှို့ပစ်ယ်မြေထဲထည့်ပေျှင် သာဝမြေဆွေမြေဩဇာည်း ရရှိပါသည်။ ပိုတက်စီယ်ဓာတ်ည်း ဖြည့်ဆည်းပေးသိုဖြစ်ပီး နိုက်ထရိုဂျင်ဓာတ်နှင့် ဖော့စ်ပရပ်ဓာတ်လည်း ရရှိနိုင်ပါသည်။

နှ်းရိုးတစ်တ်ကို လယ်မြေတစ်ဧကထဲတွင် ထည့်ပေည်ဆိုပါျှင် စပါးအထွက်နှုန်း ၁၀ ရာခိုင်နှုန်းမှ ၃၀ ရာခိုင်နှုန်းထိ ပိုထွက်မည်ဟု ဆိုပါသည်။ ၎င်းအပြင် စိ့်ဆွဲသေမြေ၊ ဒုံပေါက်သောမြေများကို ပြုပြင်ရာှာည်း နှ်းရိုးကို နှစ်စဉ်ဆက်တိုက်ပေးခြင်းဖြင့် ကုစားနိုင်ပါသည်။ နှမ်းရိုးကို စပါးစိုက်င်းထဲ တမန်းပြင်ပီး မစိုက်ီထည့်၍ ရေမြှုပ်နှပ်ထားလျှင် နှမ်းရိုးမဆွေးမီ ထည့်ပြီး သုံးရက်အတွင်းမှာပင် နှမ်းရိုးထဲတွင်ပါဝင်သော ပိုတက်စီယ်ဓာတ်၏ ၄၀ ရာိုင်နှု်းသည် ရေတွင် ပျော်ဝင်ပီး စပါးပင်က စားသုံးရနိုင်သည့်အဆင့် ရောက်ရှိသွားပါသည်။

စပါးင်းထဲတွင် နှ်းရိုးတစ်တဆွေမြည့်သွားျှင် နှ်းရိုးှာ ယူရီးယား ၂၅ ပေါင်၊ ပိုတက်စီယ် ၃၅ ပေါင်နှင့် ညီျှသောဓာတ်ျား ရရှိပါသည်။ နှ်းရိုးတွင် နိုက်ထရိုဂျင်ဓာတ် ၁ ဒသ၅ ရာိုင်နှု်း ဖော့စ်ပရပ်ဓာတ်သည် သုည ဒသ၂၄ ရာခိုင်နှုန်း၊ ပိုတက်စီယမ် ၂ ဒသမ ၄ ရာိုင်နှု်း၊ ကာဗွ်နိုက်ထရိုဂျင် ၃၇ ဒသမ ၁ ရာခိုင်နှုန်း၊ သစ်ဆွေးဓာတ် ၉၅ ရာိုင်နှု်း ပါဝင်ပါသည်။ နှ်းရိုးကို မီးရှို့ပစ်ျှင် ၎င်းဓာတ်ျားအားုံး ဆုံးရှုံးသွားပါသည်။ နှ်းင်းတစ်ဧကနှင့် နှ်းရိုး ၁ ဒသမ ၅ တန်ရရှိသည့်အတွက် စပါးတစ်ဧကအတွက် လုံလောက်ပါသည်။

ပိုတက်စီယျို့တဲ့သော လယ်မြေကို ပြန်ည်ပြပြင်ရ် နောက်ည်းလမ်းတစ်ှာ ပိုတက်စီယ်နိုက်ထရိတ် (KNO3) ခေါ် ယမ်းစိမ်းကို ရေဖျော်ဖျန်းခြင်းဖြစ်ပါသည်။ ပိုတက်ရှ်မြေဩဇာသည် ပိုတက်စီယ်ကိုရိုဒ်ဖြစ်သဖြင့် ရေဖျော်ဖျ်း၍ မရရှိနိုင်ပါ။ အပင်အဆိပ်သင့် လောင်စေနိုင်ပါသည်။ ပိုတက်ရှ်မြေဩဇာကို မြေထဲတွင်ထည့်ပါက အခြားဓာတ်ျားက ထိ်းျုပ်ထားံရသဖြင့် အပင်က လွယ်ွယ်စုပ်ယူနိုင်ပါ။ ပိုတက်စီယ်နိုက်ထရိတ်ကို ရေဖျော်ဖျန်းပါက အရွက်များ လွယ်ကူလျင်မြန်စွာဖြင့် စုပ်ယူနိုင်ပါသည်။ ပိုတက်စီယ်နိုက်ထရိတ်တွင် နိုက်ထရိုဂျင် ၁၃ ရာိုင်နှုန်း၊ ပိုတက်စီယမ်ဓာတ် ၄၀ ရာခိုင်နှုန်း ပါဝင်ပါသည်။ ရေတွင် လွယ်ကူစွာပျော်ဝင်နိုင်ပါသည်။ ပိုတက်စီယ်နိုက်ထရိတ်ကို ပရဆေးဆိုင်ျားတွင် လွယ်ကူစွာ ဝယ်ယူရရှိနိုင်ပါသည်။

အသုံးပြုပုံှာ စပါးင်းအပင်ဖြစ်ထွ်းျိ် တစ်က်၊ မှို့ကပ်ျိ် တစ်က်၊ ပ်းပွင့်ျိောက်ပိုင်းတွင် တစ်က် စုစုပေါင်း သုံးကြိမ်ဖျန်းပေးရမည်ဖြစ်ပါသည်။ ဤသို့ အသုံးပြုခြင်းသည် ပိုတက်ရှ်မြေဩဇာ အိတ်ဝက်သုံးစွဲခြင်းနှင့် ညီမျှသည်ဟု သုတေပညာရှင်ျားက ဆိုထားပါသည်။ သုည ဒသမ ၅ ရာခိုင်နှု်း ပြင်းအားရှိသည့် ဖျော်ရည်ရရှိရေအတွက် တစ်ဧကျှင် ပိုတက်စီယ်နိုက်ထရိတ် ၂၅ ကျပ်သားနှု်းဖြင့် သုံးကြိမ်အတွက် ၇၅ ကျပ်သား၊ ရေကို တစ်ကြိမ်လျှင် ဂါလန် ၂၀ ဖြင့် သုံးကြိမ်အတွက် ဂါလန် ၆၀ ဖြင့် ရောမွှေ၍ ပက်ဖျ်းရ် ဖြစ်ပါသည်။ ပိုတက်စီယ်နိုက်ထရိတ်တ်ဖိုးနှင့် လုပ်အားအပါအဝင် တစ်ဧက ၆၀၀၀ ကျပ်သာ ကု်ကျသဖြင့် စျေးနှု်းသက်သာပီး အ်တွက်ခြေကိုက်သော နည်းလမ်းဖြစ်ပါသည်။ ပြင်ပတွင် ပိုတက်ရှ်မြေဩဇာတစ်အိတ် ၃၀၀၀ ကျော်စျေးရှိသဖြင့် စပါးတစ်ဧကထုတ်ုပ်ှု ကု်ကျစရိတ်လျှော့ျရ်အတွက်ည်း သုံးသင့်ပါသည်။ ဤည်းလမ်းျားဖြင့် ပိုတက်စီယျို့တဲ့ှုပြာကို ကုစားကြပါစို့။

အောင်ဆန်း(စိုက်ပျိုးရေး)

ဒို့ကျေးရွာဂျာနယ် အတွဲ (၁၇) အမှတ် (၁၃)

No comments:

Popular Posts