February 8, 2018

ပဲပုပ္ဆီအေၾကာင္းသိေကာင္းစရာ

မ်က္ေမွာက္ေခတ္ ကမၻာေပၚ၌ စားသုံးဆီအျဖစ္ ဆီအမ်ိဳးမ်ိဳးအား ထုတ္ လုပ္လ်က္ရွိရာ အမ်ားဆုံး အသုံးျပဳလ်က္ ရွိေသာ စားဆီမ်ားသည္ ေျမပဲဆီ၊ ႏွမ္းဆီ၊ ေနၾကာဆီ၊ ဖြဲႏုဆီ၊ စားအုန္းဆီ၊ ေျပာင္း ဆီ၊ ဆူးပန္းဆီ၊ ပဲပုပ္ဆီ(ပဲပိစပ္)၊ မုန္ညင္း ဆီ၊ ဝါေစ့ဆီတို႔ျဖစ္ပါသည္။
#စားသုံးဆီအရည္အေသြး
စားသုံးဆီမ်ားကို ေန႔စဥ္ ေၾကာ္ေလွာ္ ခ်က္ျပဳတ္ရာတြင္လည္းေကာင္း၊ အသုပ္ သုပ္ရာတြင္ ဆီဆမ္း၍လည္းေကာင္း အမ်ိဳးမ်ိဳးသုံးစြဲေနၾကသည္ကို အားလုံး အသိပင္ျဖစ္ပါသည္။ မိမိသုံးစြဲသည့္ဆီ သည္ ျပည့္စုံမွန္ကန္သည့္ အရည္အေသြး ရွိရန္ အထူးပင္လိုအပ္ပါသည္။ အရည္ အေသြးျပည့္မီသည့္ စားသုံးဆီ ေ႐ြးခ်ယ္ ၿပီး မွန္ကန္မႈရွိရန္ လိုအပ္ပါသည္။
ေယဘုယ်အားျဖင့္ စားသုံးဆီသည္ ဇီ၀ေဗဒနည္းအရ လူ၏က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္သင့္ေလ်ာ္ေစရမည္။ စားသုံးရာ တြင္ အရသာရွိ၍ ခံတြင္းေတြ႕ေစရမည္။ စားသုံးရာတြင္လည္း အာဟာရဓာတ္ႏွင့္ ျပည့္စုံ၍ လူ၏ခႏၶာကိုယ္အစိတ္အပိုင္း တစ္ခုခုတြင္ အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ျခင္းမွ ကင္းရမည္။ စားသုံးဆီသည္ အသုံးခ်လို သည့္ လုပ္ငန္းအတြက္ သင့္ေလ်ာ္ေသာ ႐ုပ္သဘာ၀အရည္အေသြး(အေရာင္အဆင္း၊ အနံ႔၊ အရသာ)ႏွင့္ သင့္ေလ်ာ္မွန္ကန္သည့္ ဓာတုဖြဲ႕စည္းပုံရွိရမည္။ စားသုံးဆီမ်ား သည္ သဘာ၀ေဘးဒဏ္ သုံးရပ္ျဖစ္သည့္ ေလ၊ ေရႏွင့္ အပူခ်ိန္တို႔ျဖင့္ ထိေတြ႕ မႈျပင္းထန္ၿပီး အခ်ိန္ၾကာလာသည္ႏွင့္အမၽွ ဆီ၏ ပင္ကိုယ္အရည္အေသြးမ်ား ပ်က္စီး လာၾကၿပီး အေရာင္မ်ားရင့္လာျခင္း၊ အနံ႔ ဆိုးမ်ားထြက္ေပၚလာျခင္းႏွင့္ အရသာဆိုး မ်ား ရရွိတတ္ပါသည္။


ပဲပုပ္ေစ့မ်ားတြင္ ဆီ၏ပါဝင္ႏႈန္းမွာ ၁၃ ရာခိုင္ႏႈန္းမွ ၂၆ ရာခိုင္ႏႈန္းရွိတတ္ ၿပီး သဘာ၀နည္းအားျဖင့္ ထုတ္ယူ၍ မရဘဲ ဓာတုေဗဒနည္းအားျဖင့္ ထုတ္ယူ ရျခင္းျဖစ္ပါသည္။ ဓာတုေဗဒနည္းျဖင့္ ထုတ္ယူထားေသာဆီျဖစ္၍ အခ်ဥ္ဓာတ္ ကိန္း (၁)ထက္ေက်ာ္လၽွင္ စားသုံးရန္ မသင့္ေတာ့ပါ။
အိုင္အိုဒင္းတန္ဖိုးမွာ စားသုံးဆီတြင္ ပါဝင္ဖြဲ႕စည္းလ်က္ရွိေသာ မျပည့္၀အဆီ အက္စစ္အနည္းအမ်ားကို တိုင္းတာျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ အိုင္အိုဒင္းတန္ဖိုးျမင့္ေလ Unsaturated Fatty Acid မ်ားေလ ျဖစ္ပါသည္။ မျပည့္၀ဆီ အက္စစ္မ်ား ေလ က်န္းမာေရးအတြက္ သင့္ေတာ္ေလ ျဖစ္ပါသည္။ ပဲပုပ္ဆီတြင္ပါဝင္ေသာ ျပည့္၀အဆီ အက္စစ္အခ်ိဳးအစားမ်ားမွာ ပါမစ္တစ္အက္စစ္ ၁၁ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ စတီး ရားရစ္အက္စစ္ ၄ ဒသမ ၁ ရာခိုင္ႏႈန္း ျဖစ္ၿပီး မျပည့္၀အဆီအက္စစ္ပါဝင္မႈမွာ အိုလစ္အက္စစ္ ၂၂ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ လင္ႏို လစ္အက္စစ္ ၅၄ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ လင္ႏိုလစ္ နစ္အက္စစ္ ၇ ဒသမ ၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ျဖစ္ ပါသည္။
ဆီတြင္ပါဝင္ေသာ မျပည့္၀အဆီ အက္စစ္မ်ား၏ ဓာတ္တိုးမႈေၾကာင့္ ျဖစ္ ေပၚလာေသာ ပါေရာက္ဆိုဒ္မ်ား မည္မၽွ ရွည္သည္ကို ပါေရာက္ဆိုဒ္တန္ဖိုး (Pe-roxied Volue-PV) ျဖစ္ပါသည္။ စက္မွ ႀကိတ္ၿပီး ကာစဆီသည္ ပါေရာက္ဆိုဒ္ တန္ဖိုး သုညရွိၿပီး၊ သိုေလွာင္မႈၾကာလာ သည္ႏွင့္အမၽွ ပါေရာက္ဆိုဒ္တန္ဖိုးျမင့္ လာကာ ပါဝင္ဖြဲ႕စည္းေနေသာ အဆီ အက္စစ္မ်ား၏ ေမာ္လီက်ဴး အေလးဆနိမ့္ ေလ၊ ဆီ၏ ဆပ္ျပာျဖစ္ကိန္းျမင့္ေလ ျဖစ္ပါ သည္။ ပဲပုပ္ဆီတြင္ မျပည့္၀အဆီ အက္စစ္ ပါဝင္မႈ ရာခိုင္ႏႈန္း ၇၀ အထက္ ရွိတတ္ သျဖင့္ ဆီခဲျခင္းမွ ကင္းလြတ္ၿပီး ဗီတာ မင္အီးပါဝင္မႈမ်ား၍ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳသျဖင့္ က်န္းမာေရး အတြက္ စားသုံးရန္သင့္ေတာ္ေသာ ဆီ တစ္မ်ိဳးျဖစ္ေၾကာင္း တင္ျပလိုက္ပါသည္။
ျမင့္မိုရ္ေမာင္
အတြဲ (၁၅)၊ အမွတ္ (၃)

Popular Posts