ႏိုင္ငံတကာတြင္ ရိကၡာဖူလုံေရးအတြက္ သီးႏွံမ်ား ဧရိယာတိုးခ်ဲ႕စိုက္ပ်ိဳးျခင္း၊ အထြက္တိုးေအာင္ ေဆာင္႐ြက္ျခင္းမ်ားကို အရွိန္အဟုန္ျမႇင့္ ေဆာင္႐ြက္လ်က္ရွိၾကသည္။ ဤသို႔ေဆာင္႐ြက္ရင္း သီးႏွံမ်ား၌ အတူယွဥ္တြဲပါလာသည့္ ဖြားဖက္ေတာ္မ်ားမွာ သီးႏွံကိုဖ်က္ဆီးသည့္ အင္းဆက္ပိုးမႊားမ်ား၊ ေပါင္းပင္မ်ားႏွင့္ ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးမ်ား ျဖစ္သည္။ မိမိ၏သီးႏွံဖ်က္ဆီးမႈဒုကၡအႏၲရာယ္မွ ကင္းလြတ္ႏိုင္ေရးႏွင့္ ဖ်က္ဆီးမႈဒဏ္ရာလကၡဏာကင္းစင္ၿပီး အေရာင္အေသြးလွပ၍ အရည္အေသြးျမင့္မားေစရန္အတြက္ ေတြးေတာ ႀကံဆလာၾကသည္။
ဤသည္ႏွင့္ တၿပိဳင္နက္ အဆိုပါသီးႏွံ မ်ားကို ဖ်က္ဆီးသည့္ အင္းဆက္ပိုးမႊား မ်ား၊ ေရာဂါမ်ား၊ ေပါင္းပင္မ်ားကို သုတ္ သင္ရွင္းလင္းေပးႏိုင္မည့္ ဓာတုေဆးမ်ား ထုတ္လုပ္ျခင္းကို စီးပြားေရးသမားမ်ားက အကြက္ျမင္လာၾကသည္။ ဤသို႔ျဖင့္ ဓာတု ေဆးအမ်ိဳးေပါင္း ၁၀၀၀ ေက်ာ္၊ ေဆးစုစု ေပါင္း ၁၃ သန္းေက်ာ္အထိ ထုတ္လုပ္ ခ်ဲ႕ထြင္လာၾကသည္။ သီးႏွံစိုက္ပ်ိဳး ထုတ္လုပ္သူမ်ားက လည္း ၎ဓာတုေဆးမ်ားကို မလြဲမေသြ သုံးစြဲလာၾကရသည္။ ထိုမွတစ္ဆင့္ အေပ်ာ့ စားေဆး၊ အလတ္စားျပင္းအားေဆး၊ အျပင္းစားျပင္းအားေဆးထိ လက္လြန္ လာၾကသည္ကိုေတြ႕ရသည္။ အႏၲရာယ္ အလြန္ႀကီးမားသည့္အဆင့္ထိ ေရာက္ရွိ လာေနၿပီျဖစ္သည္။ ကမၻာေပၚတြင္ သီးႏွံ စိုက္ပ်ိဳးေရးႏွင့္ အျခားလုပ္ငန္းမ်ားအတြက္ ႏွစ္စဥ္ ပိုးသတ္ေဆးတန္ခ်ိန္ ငါးသန္းေက်ာ္ ခန္႔ သုံးစြဲေနေၾကာင္း ကမၻာ့စားနပ္ရိကၡာ အဖြဲ႕မွ ထုတ္ျပန္ထားသည္။ ဤသို႔သုံးစြဲ ရင္း ဓာတုေဆးပစၥည္းမ်ား၏ ဓာတ္ႂကြင္း အာနိသင္အက်ိဳးဆက္ေၾကာင့္ လူႏွင့္ တိရစၧာန္တို႔၏ အသက္အႏၲရာယ္ထိခိုက္ လာသည္ထိ ႀကဳံလာၾကရသည္။ ကမၻာ့ စားနပ္ရိကၡာအဖြဲ႕ႀကီး၏ ထုတ္ျပန္ခ်က္ အရ ကမၻာ့လူဦးေရ ၂၅ သန္းခန္႔သည္ ပိုးသတ္ေဆးအဆိပ္သင့္ခံရၿပီး ႏွစ္စဥ္ လူ ၂၀၀၀၀ ေက်ာ္ ေသဆုံးေနရသည္ဟု ၎ အစီရင္ခံစာက ဆိုထားသည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္လည္း ပိုးသတ္ေဆး အဆိပ္သင့္မႈေၾကာင့္ ႏွစ္စဥ္ လူေပါင္းရာခ်ီ ၍ ေသဆုံးေနရေၾကာင္း သိရသည္။ ဤသို႔ ေသဆုံးေနရျခင္းကို စိစစ္ပါက ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္၊ သစ္သီး၀လံအစား အေသာက္မ်ားတြင္ ကပ္ပါေသာ ပိုးသတ္ ေဆးဓာတ္ႂကြင္းအာနိသင္မ်ားေၾကာင့္ ျဖစ္ရသည္က ရာခိုင္ႏႈန္းမ်ားသည္ကို ေတြ႕ရသည္။ သာေရး၊ နာေရး၊ အလႉ အတန္းမ်ားတြင္ေကၽြးေသာ အစား အေသာက္မ်ားကို စားသုံးမိရာမွ ပိုးသတ္ ေဆးအဆိပ္သင့္၍ လူေပါင္းမ်ားစြာ မူးေဝေအာ့အန္ျခင္း၊ ေသဆုံးျခင္း၊ အခ်ိဳ႕ ေဆး႐ုံသို႔ ပို႔ေဆာင္ကုသေပးရျခင္းမ်ား စသည့္သတင္းမ်ား သတင္းစာ၊ ဂ်ာနယ္ မ်ားတြင္ မၾကာခဏဖတ္႐ႈရသည္။ ဤသို႔ ျဖစ္ရသည္မ်ားကို စူးစမ္းေလ့လာေသာ အခါ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္မ်ားကို ပိုးသတ္ ေဆးဖ်န္းၿပီး ပိုးသတ္ေဆးအာနိသင္ပ်က္ ျပယ္သည့္ကာလ ေက်ာ္သည္အထိ ေစာင့္ ဆိုင္းျခင္းမျပဳဘဲ ခူးဆြတ္ခ်က္ျပဳတ္ သို႔မဟုတ္ စိုက္ခင္းပိုင္ရွင္က ဆြတ္ခူး ေရာင္းခ်ျခင္းျဖစ္ရပ္က အဓိကတရားခံ ျဖစ္ေနသည္ကို ေတြ႕ရွိရသည္။
သီးႏွံမ်ားကို ဖ်က္ဆီးေသာ အင္းဆက္ ပိုးမႊားေရာဂါေပါင္းမ်ားကို ကာကြယ္ ႏွိမ္နင္းရန္အတြက္ ထုတ္လုပ္ေသာ ဓာတု ေဆးမ်ားတြင္ ပတ္ဝန္းက်င္၌ ဓာတ္ၿပိဳကြဲ ေျပာင္းလဲမႈမရွိဘဲ ေရရွည္တည္တံ့ႏိုင္ေသာ ေဆးမ်ား၊ ပတ္ဝန္းက်င္တြင္ အစိတ္အပိုင္း တစ္ခုမွတစ္ခုသို႔ မိုင္ေပါင္းမ်ားစြာ ေ႐ြ႕လ်ား ႏိုင္ေသာေဆးမ်ား၊ သက္ရွိမ်ားစြာတို႔၏ အသက္႐ႉရာ၊ စားေသာက္ရာမွတစ္ဆင့္ ပါဝင္လာၿပီး အဆီတစ္သၽွဴးမ်ားတြင္ စုပုံ မ်ားျပားလာႏိုင္ေသာေဆးမ်ား၊ လူသားႏွင့္ တိရစၧာန္မ်ားအေပၚ အဆိပ္သင့္မႈအမ်ိဳးမ်ိဳး ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ေသာေဆးမ်ား ပါဝင္ပါသည္။ ဓာတုေဆးမ်ားအဆိပ္သင့္မႈခံစားလာရပါက လူႏွင့္သတၱဝါတို႔ အာ႐ုံေၾကာထိခိုက္ျခင္း၊ ကိုယ္လက္မလႈပ္ရွားႏိုင္ျခင္း၊ မ်က္စိအာ႐ုံ ပ်က္ျပားေစျခင္း၊ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားျဖစ္ ျခင္း၊ ကေလးမ်ားဉာဏ္ရည္မမီျဖစ္ျခင္း စသည္မ်ား ျဖစ္ေပၚတတ္ပါသည္။
သီးႏွံပင္မ်ားေပၚသို႔ ဓာတုေဆးမ်ား ပက္ဖ်န္းၿပီးေသာအခါ ပက္ဖ်န္းေသာ ေဆးသည္ ကန္႔သတ္ခ်က္ေက်ာ္လြန္ပါက အဆိပ္သင့္မႈကို ျဖစ္ေပၚေစပါသည္။ ေ႐ြး ခ်ယ္ထားေသာေဆးသည္ လြဲမွားေနျခင္း၊ လိုအပ္ေသာေဆးႏႈန္းထားထက္ လြန္ကဲ စြာအသုံးျပဳျခင္း၊ မလိုအပ္ဘဲ ဓာတုေဆး အသုံးျပဳျခင္း၊ အရည္အေသြးမမီေသာ ဓာတုေဆးမ်ားသုံးစြဲျခင္း၊ လိုအပ္သည့္ အႀကိမ္ထက္ ပိုမိုအသုံးျပဳျခင္း၊ ရိတ္သိမ္း ဆြတ္ခူးခ်ိန္ႏွင့္ နီးကပ္စြာဖ်န္းျခင္း၊ ဓာတု ေဆးဖ်န္းသည့္ ပုံစံမမွန္ျခင္းမ်ားသည္ လူႏွင့္ သတၱဝါတို႔ကို လြယ္ကူစြာအဆိပ္ သင့္ေစႏိုင္ပါသည္။
ပက္ဖ်န္းလိုက္ေသာဓာတုေဆးမ်ား သည္ ဓာတ္ႂကြင္းအာနိသင္မ်ား စုေဝး ေတြ႕ရွိႏိုင္ေသာေနရာမ်ားမွာ သီးႏွံထြက္ ကုန္မ်ား၊ လူ႕အစားအစာမ်ား၊ တိရစၧာန္ အစားအစာမ်ား ပတ္ဝန္းက်င္ေလထု၊ ေျမ ထု၊ ေျမေအာက္ေရလႊာ၊ အေပၚယံေျမလႊာ၊ ေရေနသတၱဝါ ငါး၊ ပုစြန္တို႔တြင္ ျဖစ္ပါ သည္။ ၎စုစည္းေနေသာ ဓာတ္ႂကြင္း အာနိသင္မ်ားမွာ လူႏွင့္သတၱဝါတို႔အား ပါးစပ္မွလည္းေကာင္း၊ အသက္႐ႈျခင္းမွ လည္းေကာင္း၊ အေရျပားမွလည္းေကာင္း၊ ခႏၶာကိုယ္ဒဏ္ရာမ်ားမွလည္းေကာင္း ဝင္ ေရာက္၍ အဆိပ္သင့္မႈကို ျဖစ္ေပၚေစသည္။
ယခုျဖစ္ေပၚေနေသာ လူမ်ား ဓာတု ေဆးအဆိပ္သင့္ခံရမႈမွာ သီးႏွံထြက္ကုန္ မ်ားႏွင့္ လူ႕အစားအစာမ်ားတြင္ စုေဝးေန ေသာ ဓာတုေဆးဓာတ္ႂကြင္းအာနိသင္မ်ား ေၾကာင့္ျဖစ္ပါသည္။ ဤသို႔အဆိပ္သင့္မႈ ကို ကာကြယ္တားဆီးႏိုင္ရန္မွာ သီးႏွံစိုက္ ပ်ိဳးထုတ္လုပ္သူမ်ားအပိုင္းမွ လိုက္နာ က်င့္သုံးရမည့္စည္းကမ္းမ်ားႏွင့္ စားသုံး သူမ်ားအပိုင္းမွ လိုက္နာက်င့္သုံးရမည့္ နည္းလမ္းမ်ားဟူ၍ ႏွစ္ပိုင္းရွိပါသည္။ ဤႏွစ္ပိုင္းလုံးကို အသိပညာေပးျခင္း၊ ေဆြးေႏြးျခင္းမ်ား က်ယ္ျပန္႔စြာ ေဆာင္ ႐ြက္ရန္လိုမည္မွာ မလြဲဧကန္ျဖစ္ပါသည္။
ပိုးသတ္ေဆးမ်ားတြင္ ပင္လုံးျပန္႔ေဆး၊ ထိေသေဆး၊ စားေသေဆး စသည္မ်ားႏွင့္ ဓာတ္မၿပိဳကြဲဘဲ တာရွည္တည္တံ့ေနသည့္ ေဆး၊ တစ္ေနရာမွတစ္ေနရာသို႔ မိုင္ေပါင္း မ်ားစြာ ေ႐ြ႕လ်ားႏိုင္ေသာေဆးမ်ားဟူ၍ ရွိရာ သီးႏွံစိုက္ခင္းပိုင္ရွင္မ်ားသည္ ဤ သေဘာတရားကိုသိရွိကာ သတိႏွင့္ယွဥ္၍ ပက္ဖ်န္းအသုံးျပဳရန္ လိုအပ္ပါသည္။ သီးႏွံမ်ားကိုမူ သီးႏွံရိတ္သိမ္းခ်ိန္ႏွင့္ အလြန္ နီးကပ္စြာ မဖ်န္းမိေစရန္ႏွင့္ ေဆး အာနိသင္ပ်က္ျပယ္မည့္ကာလ မေက်ာ္ လြန္မီသီးႏွံမ်ား မရိတ္သိမ္းမိေစရန္ အထူး သတိျပဳရမည္ျဖစ္သည္။
ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္မ်ားတြင္လည္း အ႐ြက္စား၊ အ႐ြက္ပင္စည္စား၊ အျမစ္စား ဥမ်ား၊ အပြင့္စား၊ အသီးစား စေသာ အပင္၏အစိတ္အပိုင္းလိုက္ စားသုံးမႈမ်ား ကြဲျပားပါသည္။ အထူးသျဖင့္ ဟင္းသီး ဟင္း႐ြက္မ်ားကို ေဆးဖ်န္းအသုံးျပဳပါက ပင္လုံးျပန္႔ေဆးကို ခ်ိန္ဆသုံးသင့္ပါသည္။ ပင္လုံးျပန္႔ေဆးသည္ အ႐ြက္ပင္စည္၊ အျမစ္မွတစ္ဆင့္ တစ္ပင္လုံးသို႔ ပ်ံ႕ႏွံ႔သြား ေသာေဆးျဖစ္ပါသည္။ ထို႔အတူ ဓာတ္ ႂကြင္းအာနိသင္ ရွည္ၾကာစြာ တည္တံ့ေသာ ေဆးမ်ားကို လုံး၀မသုံးစြဲရန္ တားျမစ္သင့္ ပါသည္။ စားေသေဆးသည္ ေဆးဖ်န္းၿပီး ေသာအခါ အ႐ြက္၊ ပင္စည္၊ အသီးအပြင့္ တို႔တြင္ကပ္ေနၿပီး ၎အစိတ္အပိုင္းကို စားမိေသာအင္းဆက္ပိုးမ်ားေသေစရန္ ရည္႐ြယ္ထားပါသည္။ ေဆးသည္ လူတို႔ စားသုံးမည့္အစိတ္အပိုင္းမ်ားတြင္ ကပ္က်န္ ေနမည္ျဖစ္၍ ခ်င့္ခ်ိန္သုံးသင့္ပါသည္။
ထိေသေဆးသည္ အင္းဆက္ပိုးေကာင္ အား တိုက္႐ိုက္ထိလၽွင္ ေသေစသည့္ ေဆးျဖစ္သျဖင့္ အင္းဆက္တို႔ တိုက္႐ိုက္ ထိေအာင္ဖ်န္းျခင္းျဖင့္ လူတို႔စားသုံးမည့္ အပင္အစိတ္အပိုင္းမ်ားေပၚသို႔ ထိေတြ႕ ကပ္ၿငိမႈ နည္းမည္ျဖစ္သည္။ အပြင့္၊ က်စ္ လ်စ္ေသာအ႐ြက္ (ဥပမာ ပန္းမုန္လာ၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ မုန္ညင္းထုပ္) စသည္မ်ားကို ေဆးဖ်န္းပါက သိပ္သည္းေသာအပြင့္ ၾကား၊ က်စ္လ်စ္ေသာအ႐ြက္မ်ားၾကားတြင္ ေနေရာင္မထိ၊ ေလမထိဘဲ ေဆး၏ဓာတ္ ႂကြင္းမ်ား စုစည္းခိုေအာင္းေနႏိုင္သျဖင့္ စိုက္ခင္းပိုင္ရွင္မ်ားက အထူးသတိျပဳၾက ရန္ လိုအပ္ပါသည္။ မည္သည့္ေဆးကို ဖ်န္းသည္ျဖစ္ေစ၊ စိုက္ခင္းပိုင္ရွင္မ်ား အထူးသတိျပဳ၍ မျဖစ္မေန လိုက္နာရ မည့္အခ်က္မွာ သတ္မွတ္ထားေသာ ေဆး၏ဓာတုဓာတ္ႂကြင္းအာနိသင္ပ်က္ ျပယ္ေသာကာလ မေက်ာ္လြန္ဘဲ ဟင္းသီး ဟင္း႐ြက္မ်ား ဆြတ္ခူးေရာင္းခ်ျခင္း မျပဳလုပ္ရန္ ျဖစ္ပါသည္။ ဤအခ်က္ကို သီးႏွံစိုက္ခင္းပိုင္ရွင္မ်ားဘက္မွ မလိုက္ နာခဲ့၍ အထက္ေဖာ္ျပပါ အျဖစ္အပ်က္ မ်ား၊ လူေသဆုံးရမႈမ်ားျဖစ္ခဲ့ရသည္ဟု ဆိုလၽွင္ လြန္အံ့မထင္။ ေဆးပက္ဖ်န္းၿပီး အႏၲရာယ္ကင္းစြာ ဆြတ္ခူးရမည့္အခ်ိန္ ကာလကို သိရွိႏိုင္ရန္ ဇယားတြင္ ေဖာ္ျပ ထားပါသည္။
ေန႔စဥ္ရိကၡာအတြက္ စားသုံးသူ အိမ္ရွင္မမ်ားသည္ ေဈးမွ ဟင္းသီးဟင္း ႐ြက္မ်ိဳးစုံကို ဝယ္ယူစားသုံးေနၾကရဦး မည္သာ ျဖစ္ပါသည္။ ေရွာင္လႊဲမရပါ။ အႏၲရာယ္ကင္းစြာ စားသုံးႏိုင္ၾကေစရန္ နည္းလမ္းမ်ား ရွိပါသည္။ အ႐ြက္စား (ကန္စြန္း၊ ခ်ဥ္ေပါင္၊ ဆလပ္၊ မုန္ညင္း၊ ကိုက္လံ၊ ကၫြတ္၊ နံနံ၊ ပူဒီနာ) စသည္ မ်ားကို မိမိအိမ္ေရာက္လၽွင္ ဦးစြာ ေရေအး သန္႔သန္႔ျဖင့္ ေရ၀ေအာင္ေဆးပါ။ ေနာက္ ေရသန္႔သန္႔မ်ားမ်ားတြင္ ဆားအနည္းငယ္ ထည့္၍ တစ္နာရီမွ ႏွစ္နာရီခန္႔ စိမ္ထား ပါ။ ေနာက္ေရမွ ျပန္ဆယ္၍ ေရေအး သန္႔သန္႔ျပန္ေဆး၍ ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီးမွ ခ်က္ျပဳတ္ပါ။ ပန္းမုန္လာ၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ မုန္ညင္းထုပ္ကဲ့သို႔ေသာ အပြင့္၊ အ႐ြက္ က်စ္လ်စ္သိပ္သည္းေသာ ဟင္းသီးဟင္း ႐ြက္ျဖစ္ပါက အပြင့္၊ အဖတ္၊ အ႐ြက္မ်ား ကိုခြာ၍ ေရသန္႔သန္႔ျဖင့္ ဆားအနည္းငယ္ ထည့္ေဖ်ာ္၍ တစ္နာရီမွ ႏွစ္နာရီခန္႔စိမ္ၿပီး ေရသန္႔သန္႔ျဖင့္ ျပန္ေဆးၿပီးမွ ခ်က္ျပဳတ္ စားသုံးပါ။ အသီး၊ အဥ၊ အျမစ္ (အာလူး၊ ၾကက္သြန္၊ မုန္လာ ဥ၊ ဂ်ဴးျမစ္၊ ခရမ္း သီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး) စသည္မ်ားကို ေရ ေအးသန္႔သန္႔ျဖင့္ ပြတ္တိုက္ေဆးေၾကာ ပါ။ ဆပ္ျပာရည္နည္းနည္းျဖင့္ ေျပာင္ ေအာင္ပြတ္၍ ေရသန္႔သန္႔ျဖင့္ ပြတ္ေဆး ၿပီးမွ ခ်က္ျပဳတ္စားသုံးၾကပါရန္ ျဖစ္ပါ သည္။ သို႔ပါ၍ ျပည္သူအားလုံး ဟင္းသီး ဟင္း႐ြက္အစားအစာမ်ား ပိုးသတ္ေဆး ဓာတ္ႂကြင္းအာနိသင္မ်ား အဆိပ္သင့္ျခင္း အႏၲရာယ္မွ လြတ္ေျမာက္ၾကေစရန္ ေမတၱာ ျဖင့္ တင္ျပလိုက္ရပါသည္။
=
ေအာင္ဆန္း (စိုက္ပ်ိဳးေရး)
အတြဲ(၁၅)၊ အမွတ္(၄)
Popular Posts
-
လယ်တွင်းသားစောချစ် "ရွာတွင် လယ်ယာလုပ်ငန်းမှာ မြွေဆိုးအန္တရာယ်ကြောင့် အသက်ဆုံးရှုံးရသည်များ ရှိပါသည်။ လူငယ်များက ရှေးဦးသူနာပြုနည်းကို စန...
-
နေဝင်းလွင် (မွေး/ကု) မေး။ ကျွန်တော်တို့ ကျေးလက်ဒေသအနေဖြင့် တောကြက်(ခေါ်) ဒေသကြက်မွေးမြူရာတွင် ကျွန်တော်တို့အတွက် ဝန်ထုပ်ဝန်ပိုးမဖြစ်စေရန် ...