အစာအာဟာရပညာကုိေလ့လာရာ၌ အစာႏွင့္အာဟာရကုိ ကြဲျပားစြာသိျမင္ရန္လုိပါသည္။
အာဟာရ ဆိုရာ၌ ကုိယ္ခႏၶာကုိ စြမ္းအင္ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ေဆာက္တည္မႈေသာ္လည္းေကာင္း၊ ကာကြယ္မႈေသာ္
လည္းေကာင္း ေပးႏုိင္ေသာအစာကုိဆုိလုိပါသည္။ သုိ႔ျဖစ္ပါ၍ အာဟာရေပးႏုိင္ေသာ ဓာတုပစၥည္းတို႔သည္
အစာတြင္ပါ၀င္ပါသည္။
ကိုယ္ခႏၶာကုိ စြမ္းအင္ေပးေသာ အစာ (Energy Food) သည္ ကစီဓာတ္ (Carbohydrate) အဆီဓာတ္ (Fats and Oils)ႏွင့္ အသားဓာတ္ (အသားဓာတ္အစစ္
True Protein)ႏွင့္ အသားဓာတ္ မဟုတ္ေသာ
ႏုိက္ထ႐ုိဂ်င္ဓာတ္ (Non-Protein nitrogen NPN compound) စသည္တို႔ျဖစ္ပါသည္။
သို႔ေသာ္ စြမ္းအင္ျဖစ္ အစာဟုဆုိလွ်င္ ကစီဓာတ္ (Carbohydrates) ကိုဆိုလုိပါသည္။ တစ္ယူနစ္ခ်င္းႏိႈင္းယွဥ္လွ်င္
ကစီဓာတ္ႏွင့္ အသားဓာတ္တို႔ထက္ အဆီဓာတ္သည္ေပါမ်ားၿပီး လြယ္လြယ္ကူကူ ရရွိႏိုင္သည့္အျပင္
ေၾကလြယ္ၿပီး စြမ္းအင္ကုိ လြယ္လြယ္ႏွင့္မ်ားမ်ား ထုတ္ႏုိင္ေသာ အာဟာရျဖစ္၍ စြမ္းအင္ျဖစ္
အစာဟု သတ္မွတ္ေဖာ္ျပ ေလ့ရွိပါသည္။
ကိုယ္ခႏၶာကုိ ေဆာက္တည္မႈေပး ေသာအစာ (Contructive Food) ဆုိသည္မွာ ကိုယ္ခႏၶာကုိ
ႀကီးထြားမႈ အမ်ားဆံုးေပးေသာအစာကုိ ဆိုလိုပါသည္။
၄င္းမွာ အသားဓာတ္ (Protein) ကုိဆုိလိုပါသည္။ ၄င္းခ်ဳိ႕တဲ့မႈ ျဖစ္ပါက ႀကီးထြားမႈကုိ
ထိခိုက္သည့္အျပင္ ထုတ္လုပ္မႈကုိပါ ထိခိုက္ႏိုင္ပါသည္။
ကိုယ္ခႏၶာကို ကာကြယ္မႈေပးေသာအစာ (Protective Food) ဆုိသည္မွာ ကိုယ္ခႏၶာကုိ
ပတ္၀န္းက်င္ ေရာဂါဘယအမ်ဳိးမ်ဳိးမွ ႀကိဳတင္ကာကြယ္ရန္အလုိ႔ငွာ လိုအပ္ေသာအာဟာရဓာတ္တစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါသည္။
ေယဘုယ်အားျဖင့္ အသားဓာတ္ကဲ့သုိ႔ ဖြဲ႕စည္းထားၿပီး ဗီတာမင္ (Vitamins) ဟုေခၚပါသည္။ ၄င္းဓာတ္ခ်ဳိ႕
တဲ့ပါက အေထြေထြဗီတာမင္ခ်ဳိ႕တဲ့ေသာ ေရာဂါအမ်ဳိးမ်ဳိးျဖစ္ၿပီး အျခားေရာဂါပုိးေၾကာင့္ ကူးစက္ေရာဂါမ်ား အလြယ္တကူျဖစ္ႏုိင္ပါသည္။
ကၽြဲ၊ ႏြား၊ သိုး၊ ဆိတ္ႏွင့္ အျခားစားၿမံဳ႕ျပန္သတၱ၀ါတို႔သည္
မ်ားေသာအားျဖင့္ ၄င္းတို႔စားသံုးေသာ သာမန္အစားအစာမ်ားမွ ဗီတာမင္မ်ားႏွင့္ သတၱဳဓာတ္မ်ားကို
လံုေလာက္စြာရရွိၾကေပသည္။ ဗီတာမင္မ်ား သည္ တိရစၧာန္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ညိႇႏိႈင္းပစၥည္းမ်ားအျဖစ္
လိုအပ္ပါသည္။ ဥပမာ- ဗီတာမင္ေအသည္ တိရစၧာန္ႀကီးထြားမႈအတြက္ လည္းေကာင္း၊ ဗီတာမင္ဒီသည္
အ႐ိုးအဆစ္မ်ား ပံုမွန္ျဖစ္ထြန္းရန္အတြက္ လည္းေကာင္း ထိန္းညိႇေပးလ်က္ရွိၾကေပသည္။ ၄င္းအျပင္
ဗီတာမင္အီးသည္လည္း မ်ဳိးပြားလုပ္ငန္း ေဆာင္တာမ်ားအား ႏိႈးဆြေပးျခင္းႏွင့္ ထိန္းညႇိေပးလ်က္ရွိၾကေပသည္။
၄င္းအျပင္ ဗီတာမင္အီးသည္ မ်ဳိးပြားလုပ္ငန္းေဆာင္တာမ်ားအား ႏိႈးဆြေပးျခင္းႏွင့္ ထိန္းညိႇေပးျခင္းတုိ႔၌
လုိအပ္ပါသည္။ သို႔ျဖစ္၍ တိရစၧာန္တစ္ေကာင္၏ ခႏၶာကုိယ္လုပ္ငန္းေဆာင္တာမ်ား ပံုမွန္လည္ပတ္ႏုိင္ေရးအတြက္
ဗီတာမင္မ်ား သည္ အလြန္အေရးပါေသာ အခန္းက႑မွ ပါ၀င္လ်က္ရွိသည္။
အစာတြင္ေပါင္းစပ္ပါ၀င္ပစၥည္းအမ်ဳိးမ်ဳိး
ေရ၊ အသားဓာတ္၊ ကစီဓာတ္၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ အမွ်င္ဓာတ္ၾကမ္း
(Crude Fibre)၊ အဆီဓာတ္၊ ဓာတ္ သတၱဳမ်ား
(Minerals)တုိ႔ျဖစ္သည္။
ဆိတ္၏ေရေသာက္မႈသည္ အစာစားသံုးမႈ၊ ပတ္၀န္းက်င္အပူခ်ိန္၊
ေရ၏အပူခ်ိန္ လႈပ္ရွားမႈႏွင့္ ထုတ္ လုပ္မႈ၊ ဓာတ္ဆားႏွင့္ အသားဓာတ္မ်ား စားသံုးမႈ စသည္တို႔အေပၚတြင္
မူတည္သည္။
ေရ၏စြမ္းေဆာင္ခ်က္
ခႏၶာကိုယ္အပူခ်ိန္မွ်တေစျခင္း၊ အစာေခ်ဖ်က္ၿပီး
ပစၥည္းမ်ားႏွင့္ အသြင္ေျပာင္းလဲျခင္း၊ ေရြ႕လ်ားပုိ႔ ေဆာင္မႈျပဳလုပ္ျခင္း၊ ကလပ္စည္းမ်ားေဆာက္တည္မႈတြင္
ပါ၀င္ျခင္း၊ ဇီ၀ကမၼလုပ္ငန္းစဥ္မ်ားအတြက္ အေထာက္အကူျပဳျခင္းျဖစ္သည္။
အသားဓာတ္
အသားဓာတ္သည္ တိရစၧာန္တစ္ေကာင္၏ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းရွိ
အသားမွ်င္တည္ေဆာက္မႈႏွင့္ ျပန္ လည္ျပဳျပင္မႈအတြက္လည္းေကာင္း၊ အစာေခ်ရည္ႏွင့္ ေဟာ္မုန္းမ်ား
ထုတ္လုပ္ရာတြင္လည္းေကာင္း လိုအပ္ေပသည္။ ႏို႔ထုတ္လုပ္မႈႏွင့္ ႀကီးထြားမႈတို႔တြင္လည္း
အသားဓာတ္လိုအပ္ေပသည္။ အသားဓာတ္၏ အခ်ဳိ႕အစိတ္အပိုင္းသည္ စြမ္းအင္အျဖစ္ ေျပာင္းလဲႏုိင္ေပသည္။
အစာအမ်ဳိးမ်ဳိးမွရရွိေသာ အသားဓာတ္ ပမာဏမွာ မ်ားစြာျခားနားမႈရွိသည္။ ဥပမာ- ေကာက္႐ိုးကဲ့သို႔ေသာ
အစာမ်ားတြင္ အသားဓာတ္ အနည္း ငယ္ သာပါ၀င္ေသာ္လည္း ႏွမ္းဖတ္၊ ပဲဖတ္ သုိ႔မဟုတ္ ပဲပိစပ္ကဲ့သုိ႔ေသာအစာမ်ားတြင္မူ
အသားဓာတ္ ပါ၀င္မႈ ပုိမုိမ်ားေပသည္။
အသားဓာတ္တြင္ ႏုိက္ထ႐ုိဂ်င္သည္ အဓိကပါ၀င္ေသာပစၥည္းျဖစ္သည္။
အသားဓာတ္ရွိ ႏုိက္ထ႐ုိဂ်င္ ပမာဏသည္ အစဥ္တည္ၿမဲေသာ ကိန္းဂဏန္းတစ္ခုအျဖစ္ရွိသည္။ အသားဓာတ္အားလံုးလုိလုိပင္
၁၆ ရာခိုင္ႏႈန္း ႏုိက္ထ႐ုိဂ်င္ပါရွိသည္။ ဆုိလိုခ်က္မွာ ၁၀၀ ဂရမ္ အသားဓာတ္ ၾကမ္းတြင္
၁၆ ဂရမ္ ႏုိက္ထ႐ုိ ဂ်င္ပါ၀င္သည္။ သုိ႔မဟုတ္ တစ္ဂရမ္ႏုိက္ထ႐ုိဂ်င္သည္ ၆ ဒသမ ၂၅ ဂရမ္
အသားဓာတ္အတြက္ ရပ္တည္ ေနျခင္းျဖစ္သည္။
ကစီဓာတ္
စြမ္းအင္ထုတ္လုပ္မႈကုိ အားေပးသည္။ အပုိအလွ်ံမ်ားကုိ
အဆီအျဖစ္ စုေဆာင္းေစ၏။ ကစီဓာတ္တြင္ ေကာ္ဓာတ္ (starch)ႏွင့္ ႐ိုး႐ိုးသၾကား (Sugars) မ်ားပါ၀င္သည္။
အမွ်င္ဓာတ္ (Crude Fibre)
ဆိတ္စာပင္မ်ားတြင္ အမွ်င္ဓာတ္ၾကမ္းမ်ားစြာပါ၀င္သည္။
အမွ်င္ဓာတ္သည္ အူလမ္းေၾကာင္း လႈပ္ရွား မႈကုိ အားေပးေစ၏။ သုိ႔အတြက္ အင္ဇုိင္းမ်ား စစ္ထုတ္မႈကုိ
ျမင့္မားေစၿပီး ေကာင္းမြန္စြာ အစာေခ်ဖ်က္ ႏိုင္စြမ္းရွိေစပါသည္။ ေရစုပ္ယူမႈကုိလည္း
ျမင့္မားေစျခင္းျဖင့္ ေျခာက္ေသြ႕ေသာ စြန္႔ပစ္ပစၥည္းမ်ားကုိ စြန္႔ ထုတ္ေစသည္။ ၾကားခံပစ္ၥည္းတစ္ခုအျဖစ္
အသံုးျပဳၾကသည္။ အထူးသျဖင့္ ဆီကမ္ (Caecum)အတြင္းတြင္ ျဖစ္သည္။ ၄င္းပုိးမႊားမ်ားသည္ ဆဲလူးလုိ႔စ္မ်ားကုိ
ေခ်ဖ်က္ရန္ႏွင့္ ဆဲလူေလ့အင္ဇုိင္းမ်ားကုိ စစ္ထုတ္သည္။ ထို႔အျပင္ ဗီတာမင္ K ႏွင့္ ဘီ၁၂ (B 12) ကိုလည္း ထုတ္ေပးႏုိင္သည္။
အဆီဓာတ္ (Fat)
စြမ္းအင္ထုတ္လုပ္မႈကုိ အားေပးသည္။ မရွိမျဖစ္လိုအပ္ေသာ
ဖက္တီးအက္စစ္မ်ားပါ၀င္ပါသည္။ ဗီတာ မင္ႏွင့္ ပ႐ိုဗီတာမင္မ်ားပါ၀င္သည္။ (ဗီတာမင္ ေအ၊
ဒီ၊ အီး၊ ေက)
ဓာတ္သတၱဳမ်ား (Minerals)
ဓာတ္သကၱဳမ်ားသည္ ခႏၶာကိုယ္အတြင္း၌ အမ်ဳိးအစားအလုိက္
ကြဲျပားျခားနားေသာ လုပ္ငန္းေဆာင္ တာမ်ားကုိ ေဆာင္ရြက္လ်က္ရွိေပသည္။ ဥပမာ-ခႏၶာကိုယ္၏အ႐ိုးစုကုိ
တည္ေဆာက္ရာ၌လည္းေကာင္း၊ ႏုိ႔ထုတ္လုပ္မႈႏွင့္ သေႏၶႀကီးထြားမႈအတြက္လည္းေကာင္း၊ ကယ္လ္စီယမ္ႏွင့္
ေဖာ့စဖာရပ္ အေျမာက္ အမ်ားလုိအပ္သည္။ ခႏၶာကုိယ္၏ ဓာတုေဗဒဆုိင္ရာ ညိႇႏိႈင္းျဖစ္စဥ္မ်ား၌လည္းေကာင္း
အနည္းငယ္စီ လုိ အပ္သည္။ ေမြးျမဴေရးလုပ္ျခင္းသည္ တိရစၧာန္အစာမ်ားမွ အာဟာရဓာတ္မ်ားကို
ေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္း၏ သြင္းအားစုမ်ားအျဖစ္ အသံုးခ်၍ တိရစၧာန္မ်ားမွ စြမ္းအင္ကုိ ထုတ္ယူသံုးစြဲျခင္းျဖစ္ပါသည္။
စြမ္းအင္
စြမ္းအင္ဆုိသည္မွာ အလုပ္လုပ္ႏုိင္ေသာ စြမ္းရည္ပင္ျဖစ္သည္။
ခႏၶာကိုယ္တည္တံ့ေရးအတြက္ စြမ္း အင္လိုအပ္ပါသည္။ တိရစၧာန္တစ္ေကာင္၏ သက္တမ္းတစ္ေလွ်ာက္၌
ႏွလံုးဆက္တိုက္ အလုပ္လုပ္ျခင္း သုိ႔မဟုတ္ အူမ်ားသည္ အစာမ်ား အစာလမ္းေၾကာင္းတစ္ေလွ်ာက္
ေရြ႕လ်ားေစျခင္းႏွင့္ အျခားလုပ္ငန္း ေဆာင္တာမ်ား လုပ္ေဆာင္ျခင္းမ်ားသည္ စြမ္းအင္ေၾကာင့္
ျဖစ္ေပၚေစႏုိင္ေသာ အေၾကာင္းမ်ားျဖစ္သည္။
တစ္နည္းအားျဖင့္ေျပာရလွ်င္ တိရစၧာန္ တစ္ေကာင္၏
ခႏၶာကုိယ္အတြက္ စြမ္းအင္သည္ အင္ဂ်င္စက္ တစ္လံုးအတြက္ လုိအပ္ေသာေလာင္စာဆီ၏ လုပ္ငန္းေဆာင္တာ
ကဲ့သုိ႔ပင္ျဖစ္ေပသည္။ သို႔ေသာ္ ျခားနား မႈတစ္ခုမွာ တိရစၧာန္တစ္ေကာင္၏ ခႏၶာကုိယ္သည္
အာဟာရကုိ အဓိကအားျဖင့္ အဆီအျဖစ္ သုိေလွာင္ ထားႏုိင္ၿပီး အစာရွားပါးေသာကာလမ်ား၌ အသံုးျပဳႏုိင္ေပသည္။
စြမ္းအင္ကုိ အသားဓာတ္မ်ား၊ အဆီမ်ား၊ ကစီဓာတ္(ကာဘုိဟုိက္ဒရိတ္)ကဲ့သုိ႔ေသာ ေအာ္ဂဲနစ္
(သက္ရွိ႐ုပ္ႂကြင္းဓာတ္) အစာမ်ား အားလံုးတုိ႔တြင္ ေတြ႕ရွိရပါသည္။ တိရစၧာန္တစ္ေကာင္၏
စြမ္းအင္လုိအပ္ခ်က္သည္ ၄င္း၏ခႏၶာကိုယ္ အရြယ္အစား၊ အသက္ႏွင့္အေျခအေနတို႔အေပၚတြင္ မူတည္လ်က္ရွိပါသည္။
၄င္းတိရစၧာန္၏ ထုတ္လုပ္မႈ၊ ႀကီးထြားမႈ (ကုိယ္အေလးခ်ိန္တိုးျခင္း)သုိ႔မဟုတ္ ဇီးရွိျခင္း
(ကိုယ္၀န္ေဆာင္ျခင္း) စသည္တို႔ ျဖစ္သည္။
အာဟာရေဗဒပညာျဖင့္ အဓိပၸာယ္ဖြင့္ဆိုမည္ဆိုပါက တိရစၧာန္တစ္ေကာင္၏
ခႏၶာကိုယ္အတြင္းတြင္ ဇီ၀ကမၼဆုိင္ရာ ဓာတ္ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲမႈမ်ားေၾကာင့္ ထြက္ရွိလာေသာ
အပူပမာဏကုိ တုိင္းတာမႈ သုိ႔မဟုတ္ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းမွ စြမ္းအင္ဆံုး႐ႈံးမႈပမာဏတို႔ပင္ျဖစ္သည္။
အစာတစ္ခု၏ ပါ၀င္မႈပစၥည္းအျပင္ အစာ၏ စြမ္းအင္ပါ၀င္မႈသည္လည္း
အေရးႀကီးေပသည္။ အစာတြင္ ပါ၀င္သည့္ျဒပ္ပစၥည္း (Organic Matter) မ်ားသာ ေလာင္ကၽြမ္းႏုိင္ၾကသည္။
သို႔အတြက္ Organic
Matter မ်ားသည္
အစာစြမ္းအင္ကုိ ထုတ္ေပးႏုိင္ၾကသည္။
ျဒပ္ပစၥည္းတစ္ခု ေလာင္ကၽြမ္းေသာအခါ ၄င္းတြင္ရွိေသာ
စြမ္းအင္တို႔ထြက္ေပၚလာပါသည္။ ၄င္းထြက္ ေပၚလာေသာ စြမ္းအင္ကိုပင္ (Gross Energy) ဟုေခၚဆုိၿပီး အပူ၏
တုိးတက္မႈပမာဏအျဖစ္ တိုင္းတာၾက ေလသည္။
ထြန္းလႈိင္(ၿမိဳင္)
အတြဲ(၁၃)၊ အမွတ္(၁၅)