စာေရးသူတို႔ ျမန္မာလူမ်ဳိးမ်ားသည္
ဘာမဆိုႏိုင္ငံျခားကိုမွ အထင္ႀကီးတတ္ၾကပါသည္။ အရာရာႏိုင္ငံ ျခားကလာတာကိုမွ တန္ဖိုးႀကီးေပးကာ၊
အေလးထားသံုးစဲြလိုၾကသည္။ ဂုဏ္ယူ၀င့္ႂကြားျပဳလိုၾကသည္။ လူ႔အသံုးအေဆာင္မ်ားဆိုလွ်င္လည္း
ႏိုင္ငံျခားကိုမွ အေကာင္းျမင္၊ အထင္ႀကီးတတ္ၾကပါသည္။ စားဖြယ္ ေသာက္ဖြယ္၊ မုန္႔ပဲသေရစာမ်ားဆိုလွ်င္လည္း
ႏိုင္ငံျခားမွဟုဆိုကာ စိတ္ဘ၀င္ျမင့္ အထင္တႀကီးျဖင့္ အေလးအျမတ္ျပဳ ေျပာစမွတ္ျပဳၾကပါသည္။
တကယ္တန္းတြင္ ႏိုင္ငံျခားမွလာေသာ
လူ႔အသံုးအေဆာင္မ်ားႏွင့္ စားဖြယ္ေသာက္ဖြယ္မုန္႔ပဲသေရစာ မ်ားသည္ ၾကာရွည္ခံရန္အတြက္ ဓာတုေဗဒေဆး၀ါးမ်ားျဖင့္
ေဖ်ာ္စပ္ျပဳလုပ္ထားျခင္းျဖစ္သည္။ သံပံုး၊ ပလတ္စတစ္၊ ႂကြပ္ႂကြပ္အိတ္မ်ားျဖင့္ ထည့္ထားၾကသည္က
မ်ားပါသည္။
ထိုထိုေသာ မုန္႔ပဲသေရစာမ်ားကို
ႏိုင္ငံျခားကလာတဲ့ ႏိုင္ငံျခားမုန္႔ဟုဆိုကာ အထင္တႀကီးျဖင့္ တန္ဖိုး ထား၊ စားေသာက္တတ္ၾကပါသည္။
သံပံုးထဲကမုန္႔၊ ပလပ္စတစ္ႂကြပ္ႂကြပ္အိတ္မ်ားျဖင့္ ထည့္ထားေသာ မုန္႔ဟု ဂုဏ္ယူ၀င့္ႂကြားစြာ
စားေသာက္တတ္ၾကပါသည္။ ကိုယ္ကက်ဴး ကိုယ့္ဒူးေတာင္ မယံုရေသာေခတ္ ကာလႀကီးတြင္ ႏုိင္ငံျခားကဆို႐ုံမွ်ျဖင့္
ဘာကိုမွ အထင္မႀကီးသင့္၊ အေလးမထား၊ တန္ဖိုးမ်ား မေပးသင့္ ေပ။
နည္းပညာမ်ား တိုးတက္ေနေသာ ေခတ္ကာလႀကီးမွာ တစ္ႏိုင္ငံႏွင့္တစ္ႏိုင္ငံ
စစ္တိုက္မွအႏိုင္ရသည္ မဟုတ္ေတာ့။ နည္းပညာမ်ား၊ အစားအေသာက္မ်ားျဖင့္လည္း တစ္ႏိုင္ငံႏွင့္တစ္ႏိုင္ငံ
အႏိုင္ယူေနၾကေပၿပီ။
ထို႔ေၾကာင့္ ႏိုင္ငံျခားက ျမန္မာႏိုင္ငံအတြင္းသို႔
၀င္ေရာက္လာေသာ ႏုိင္ငံျခားမုန္႔မ်ားျဖင့္လည္း ျမန္မာ ျပည္သူလူထုအေပၚ ေ၀ဒနာေရာဂါမ်ား
ခံစားေစျခင္းျဖင့္ ေသေက်ပ်က္စီးဆံုး႐ံႈးမႈမ်ားျဖစ္ေစ လာႏိုင္သည္ ကို သတိျပဳသင့္လွေပသည္။
တာရွည္ခံရန္၊ ဓာတုေဆး၀ါးတစ္ခုခုျဖင့္ စီမံျပဳလုပ္ထားျခင္းမ်ားျဖစ္၍ သတိ ျပဳကာ ေရွာင္ရွားသင့္ေပသည္။
စိတ္အခ်ရဆံုးမွာ ျမန္မာႏိုင္ငံျဖစ္
မုန္႔ပဲသေရစာမ်ားကိုသာ ခံုခံုမင္မင္၊ ျမတ္ျမတ္ႏိုးႏိုး၊ တန္ဖိုးထား၍ စားသင့္ပါသည္။
ျမန္မာ့႐ိုးရာ မုန္႔ပဲသေရစာမ်ားသည္ မည္ သည့္ဓာတုေဆး၀ါးမ်ားမွမကူ သဘာ၀ အတိုင္း စီမံထုတ္လုပ္ထားေသာ
မုန္႔ပဲသေရစာမ်ားျဖစ္ပါသည္။ ေဆးဖက္၀င္ေသာ သစ္ရြက္မ်ားျဖင့္ ထုပ္ပိုးျပဳလုပ္ ထားၾကျခင္းျဖစ္ပါသည္။
ငွက္ေပ်ာဖက္၊ အင္ဖက္၊ ဖက္သန္းဖက္၊ ထန္းရြက္စသည့္
သစ္ရြက္မ်ားျဖင့္သာ ထုပ္ပိုးျပဳလုပ္ထားျခင္း ျဖစ္ပါသည္။
ေန႔စဥ္ အဓိကအစာျဖစ္ေသာ ထမင္းကိုပင္ ကၽြန္းဖက္ျဖင့္ ထုပ္ပိုး၍ စားၾကပါသည္။ လတ္လတ္
ဆတ္ဆတ္၊ သန္႕သန္႔ရွင္းရွင္းျဖင့္ ခ်က္ခ်င္းလက္ငင္းစားၾကရပါသည္။ သင္း၀ါးျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာ
ေကာက္ညႇင္းက်ည္ေတာက္မွာလည္း ျမန္မာ့႐ိုးရာမုန္႔ပဲသေရစာပင္ျဖစ္ပါသည္။
ျမန္မာ့႐ိုးရာမုန္႔ပဲသေရစာမ်ားျဖစ္သည့္
မုန္႔ဖက္ထုပ္၊ မုန္႔လက္ေကာက္၊ မုန္႔ေပါက္ေၾကာ္၊ မုန္႔ဆီေၾကာ္၊ ကတိုးခြာေၾကာ္၊ ေကာက္ညႇင္းထုပ္၊
မုန္႔ကၽြဲသည္း၊ မုန္႔လံုးေရေပၚ၊ မုန္႔ဦးေႏွာက္၊ မုန္႔စိမ္းေပါင္းစသည္ျဖင့္ စံုလင္စြာရွိပါသည္။
ပလပ္စတစ္ႂကြပ္ႂကြပ္အိတ္ျဖင့္လည္း မထုပ္ပိုး။ သံပံုးမ်ားျဖင့္လည္းမထည့္။ မည္သည့္ ဓာတုေဗဒပစၥည္းမ်ားမွလည္း
မပါ၀င္၍ ေဘးမမ်ား။ အႏၲရာယ္မျဖစ္။ အခုလုပ္အခုစား။ လံုး၀အႏၲရာယ္ မမ်ားေတာ့ေပ။ ႏိုင္ငံျခားကလာေသာ
မုန္႔မ်ားသည္ကား ျမန္မာျပည္သား၊ ကေလးလူငယ္မ်ား အႀကိဳက္ ျဖစ္ရန္ ေဆးေရာင္အမ်ဳိးမ်ဳိးျဖင့္
စီမံေပါင္းစပ္ လုပ္ျပထားသည္။ အေရာင္ျမင္၍ အမ်ားႀကိဳက္ႏွစ္သက္ကာ ၀ယ္ယူစားသံုးၾကရင္း
ဟိုးတစ္ခ်ိန္တစ္ခါက မၾကားဖူးခဲ့ေသာ ကင္ဆာေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားလာေနသည္ကို သတိျပဳရမည္ျဖစ္ပါသည္။
ႏိုင္ငံျခားမုန္႔ဟူ၍ တန္ဖိုးႀကီးေပး
၀ယ္မစားသင့္။ အေလးမထားသင့္။ ဂုဏ္ယူ၀င့္ႂကြား မစားသင့္၊ မေသာက္သင့္ေတာ့ေပ။ ဗုဒ္ၶဘုရားရွင္လက္ထက္
၉၆ ပါးေသာေရာဂါေ၀ဒနာသာ ၾကားသိခဲ့ရဖူးပါသည္။ ယခုအခါမွာကား ႏိုင္ငံျခားကလာသမွ်ေသာ မုန္႔ပဲသေရစာအမ်ဳိးမ်ဳိးကို
တန္ဖိုးႀကီးေပး ၀ယ္ယူစားေသာက္ အားေပးေနမႈေၾကာင့္ ေရာဂါေ၀ဒနာမ်ဳိး တစ္ရာေက်ာ္အထိရွိလာေနပါသည္။
မည္သို႔ပင္ျဖစ္ေစ က်န္းမာ ေရးအတြက္ ရတက္ေအးေစရန္ ျမန္မာ့႐ိုးရာမုန္႔ပဲ သေရစာစားသုံးျခင္းျဖင့္သာ ေစတနာေကာင္းျဖင့္ ေရးသားရပါသတည္း။
အတြဲ(၁၃)၊ အမွတ္(၁၅)